Yüksekte Çalışma Nedir?
Seviye farklı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışmalar yüksekte çalışma işlemi olarak adlandırılır.
Yapılan çalışmalar normal bir insanın tepki süresinin 1 saniye civarında olduğunu göstermiştir. Yüksekte çalışırken düşme anında 1 saniyelik tepki süresi kişinin 5 metre serbest düşüş yaşamasına sebep olacaktır. Bu basit hesap bile yüksekte çalışmada kişisel koruyucu donamımları kullanmanın ne derece önemli olduğunu göstermektedir.
t= zaman (s) h= düşme yüksekliği (m) g= yer çekimi ivmesi (9,81m/s²)
t= √(2xh/g)
Düşüşü sönümleyecek pozisyonu almaya zamanımız yok
Güvenli bir yüksekte çalışma 3 kilit bileşenden meydana gelir.
Bunlar;
Yüksekte çalışma işlemlerinde mutlaka çalışanın EN 361 standart tabanlı bir emniyet kemeri kullanması gereklidir. EN 361 standardına sahip paraşüt tipi emniyet kemerinin kullanım sebeplerini aşağıdaki gibi açıklamak mümkün:
Paraşüt tipi emniyet kemerleri çalışma ortamına göre üzerinde ekstra donanım olmasını gerektirebilir.
Sabit bir noktada yapılan yüksekte çalışmalarda çalışanın ellerini serbestce kullanabilmesi önemlidir. Bu durumda çalışanın kullandığı emniyet kemeri EN 361 standardına ek olarak EN 358 standardını da karşılamalıdır. Emniyet kemerlerinin bel desteği donanımları düşme sırasında beli korumaz, çalışanın kendini çalıştığı platforma sınırlandırıcı lanyardlar ile sabitlemesine imkan tanır. Ayrıca el aleti çantaları da bu donanımla taşınabilir.
Çalışanın havada asılı kalarak çalışmak durumunda kaldığı ( Örn: Cam silme işlemleri ) yüksekte çalışmada kullanılan emniyet kemeri EN 361 – EN 358 – EN 813 standardına sahip olmalıdır. Bu tarz emniyet kemerleri bel desteği opsiyonu yanı sıra oturma kuşağına da sahip olup çalışanın güvenli ve konforlu çalışmasını sağlamaktadır.
Ankraj noktası ile emniyet kemeri arasında bağlantı kurmaya yarayan elemanlardır. Lanyardlar, geri sarmalı ve yakalayıcılar olarak 3’e ayırmak mümkün.
Bağlantı ekipmanları iki amaçla kullanılmaktadır.
Düşüş durdurma sistemlerinde kullanılan lanyardlarda mutlaka düşme anında oluşan yükü absorbe etmeye yarayan şok emici kısım olmalıdır.
Lanyardlarda kullanılan şok emici bölüm düşme tehlikesinin ortadan kaldırılamadığı durumlarda zorunlu bir tercih olup düşme kuvvetinin 6kN’u aşmamasını sağlar.
Düşüş sınırlandırma prensibi gözetilerek yapılan yüksekte çalışmalarda şok emiciye sahip olmayan bir lanyard tercih edilmelidir.
Ara bağlantı elemanları emniyet kemeri üzerinde sadece A harfi ile sembolize edilmiş bağlantı halkalarına takılmalıdır.